Ένας ειδικός ισχυρίστηκε ότι το WHATSAPP ακούει κρυφά τους χρήστες ενώ κοιμούνται. Το Σαββατοκύριακο, ο Foad Dabiri, μηχανικός του Twitter, δημοσίευσε μια φωτογραφία της οθόνης του Google Pixel τηλεφώνου του, που έδειχνε τη χρήση του μικροφώνου. Φάνηκε ότι το WhatsApp αντιλαμβανόταν ήχους μέσω της συσκευής για περίπου 26 λεπτά, ακόμα και όταν η εφαρμογή δεν ήταν ανοιχτή.

«Το WhatsApp χρησιμοποιούσε το μικρόφωνο στο παρασκήνιο, ενώ κοιμόμουν και από την ώρα που ξύπνησα στις 6 το πρωί. Τι συμβαίνει;», έγραψε στο Twitter.

Το αφεντικό του Twitter και εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Elon Musk ενίσχυσε την ανησυχία με μία ανάρτηση χθες το βράδυ, λέγοντας: «Το WhatsApp δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο». Η δήλωση προκάλεσε φρενίτιδα στους χρήστες της υπηρεσίας.

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο ανήκει στη Meta και χρησιμοποιείται από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, ο Yann LeCun, επικεφαλής επιστήμονας Τεχνητής Νοημοσύνης στη Meta, γρήγορα έσπευσε να καταπνίξει τις ανησυχίες ότι το WhatsApp κατασκοπεύει τους χρήστες του.

Πρόκειται για ένα σφάλμα του Android“, έγραψε.

Και η WhatsApp και η Google επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ένα κενό ασφαλείας στον κυβερνοχώρο που επηρεάζει τις συσκευές Android.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα σφάλμα στο Android που αποδίδει εσφαλμένα πληροφορίες στον Πίνακα ελέγχου απορρήτου τους και έχουμε ζητήσει από την Google να ερευνήσει και να διορθώσει», έγραψε το WhatsApp σε δήλωση στο Twitter.

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Γνωρίζουμε το ζήτημα και συνεργαζόμαστε στενά με το WhatsApp για να το διερευνήσουμε».

Το σχόλιο του Musk έρχεται καθώς ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει κρυπτογραφημένα μηνύματα στο Twitter – μια δυνατότητα που ιστορικά ξεχώρισε το WhatsΑpp από άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η κρυπτογράφηση λειτουργεί όταν μηνύματα κειμένου συγχέονται σε έναν κωδικό για να αποτραπεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση – που στην περίπτωση του WhatsApp είναι όλοι εκτός από τον αποστολέα και τον παραλήπτη. Έτσι, ακόμα κι αν το WhatsApp κατέγραφε ήχο ενώ οι χρήστες κοιμόντουσαν, όλα τα κλιπ ήχου είναι κρυπτογραφημένα, επομένως δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτά από το WhatsApp ή οποιονδήποτε άλλο.

Μπορείτε να αποκλείσετε αυτήν την πρόσβαση εάν ανησυχείτε για το απόρρητό σας, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα μπορείτε να εγγράψετε κανέναν ήχο στο WhatsApp εάν το κάνετε.

Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Στο τηλέφωνό σας Android, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
  • Πατήστε Εφαρμογές.
  • Πατήστε την εφαρμογή που θέλετε να αλλάξετε. Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε, πατήστε Εμφάνιση όλων των εφαρμογών. Στη συνέχεια, επιλέξτε την εφαρμογή σας.
  • Πατήστε Δικαιώματα.
  • Για να αλλάξετε μια ρύθμιση άδειας, πατήστε την και στη συνέχεια, επιλέξτε Να επιτρέπεται ή να μην επιτρέπεται.

Πηγή: SecNews

Tags:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

6 πράγματα που μπορούν να σας εκθέσουν στο Internet

Σήμερα δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το διαδίκτυο, έναν από τους σημαντικότερους πόρους για τη νέα γενιά. Θυμάστε να αναζητάτε πληροφορίες σε μια εγκυκλοπαίδεια ή να πηγαίνετε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο για να αγοράσετε ένα αεροπορικό εισιτήριο ή να κλείσετε ένα ξενοδοχείο;

Τι ακριβώς είναι το Clubhouse; Μια λεπτομερής ματιά πάνω στην invite-only εφαρμογή

Αυτή η invite-only, βασισμένη σε λειτουργία ήχου εφαρμογή για iPhone λειτουργεί σαν να ακούτε τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική κλήση κάποιου, αλλά νόμιμα. Ορίστε τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το Clubhouse, όπως και πώς ο Elon Musk σχετίζεται με την πρόσφατη δημοτικότητά του.

Cyberkid

Μέσα από το Cyberkid μπορείτε να ενημερωθείτε για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που υπάρχουν.