Ένας ειδικός ισχυρίστηκε ότι το WHATSAPP ακούει κρυφά τους χρήστες ενώ κοιμούνται. Το Σαββατοκύριακο, ο Foad Dabiri, μηχανικός του Twitter, δημοσίευσε μια φωτογραφία της οθόνης του Google Pixel τηλεφώνου του, που έδειχνε τη χρήση του μικροφώνου. Φάνηκε ότι το WhatsApp αντιλαμβανόταν ήχους μέσω της συσκευής για περίπου 26 λεπτά, ακόμα και όταν η εφαρμογή δεν ήταν ανοιχτή.

«Το WhatsApp χρησιμοποιούσε το μικρόφωνο στο παρασκήνιο, ενώ κοιμόμουν και από την ώρα που ξύπνησα στις 6 το πρωί. Τι συμβαίνει;», έγραψε στο Twitter.

Το αφεντικό του Twitter και εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Elon Musk ενίσχυσε την ανησυχία με μία ανάρτηση χθες το βράδυ, λέγοντας: «Το WhatsApp δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο». Η δήλωση προκάλεσε φρενίτιδα στους χρήστες της υπηρεσίας.

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο ανήκει στη Meta και χρησιμοποιείται από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, ο Yann LeCun, επικεφαλής επιστήμονας Τεχνητής Νοημοσύνης στη Meta, γρήγορα έσπευσε να καταπνίξει τις ανησυχίες ότι το WhatsApp κατασκοπεύει τους χρήστες του.

Πρόκειται για ένα σφάλμα του Android“, έγραψε.

Και η WhatsApp και η Google επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ένα κενό ασφαλείας στον κυβερνοχώρο που επηρεάζει τις συσκευές Android.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα σφάλμα στο Android που αποδίδει εσφαλμένα πληροφορίες στον Πίνακα ελέγχου απορρήτου τους και έχουμε ζητήσει από την Google να ερευνήσει και να διορθώσει», έγραψε το WhatsApp σε δήλωση στο Twitter.

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Γνωρίζουμε το ζήτημα και συνεργαζόμαστε στενά με το WhatsApp για να το διερευνήσουμε».

Το σχόλιο του Musk έρχεται καθώς ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει κρυπτογραφημένα μηνύματα στο Twitter – μια δυνατότητα που ιστορικά ξεχώρισε το WhatsΑpp από άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η κρυπτογράφηση λειτουργεί όταν μηνύματα κειμένου συγχέονται σε έναν κωδικό για να αποτραπεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση – που στην περίπτωση του WhatsApp είναι όλοι εκτός από τον αποστολέα και τον παραλήπτη. Έτσι, ακόμα κι αν το WhatsApp κατέγραφε ήχο ενώ οι χρήστες κοιμόντουσαν, όλα τα κλιπ ήχου είναι κρυπτογραφημένα, επομένως δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτά από το WhatsApp ή οποιονδήποτε άλλο.

Μπορείτε να αποκλείσετε αυτήν την πρόσβαση εάν ανησυχείτε για το απόρρητό σας, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα μπορείτε να εγγράψετε κανέναν ήχο στο WhatsApp εάν το κάνετε.

Απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Στο τηλέφωνό σας Android, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
  • Πατήστε Εφαρμογές.
  • Πατήστε την εφαρμογή που θέλετε να αλλάξετε. Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε, πατήστε Εμφάνιση όλων των εφαρμογών. Στη συνέχεια, επιλέξτε την εφαρμογή σας.
  • Πατήστε Δικαιώματα.
  • Για να αλλάξετε μια ρύθμιση άδειας, πατήστε την και στη συνέχεια, επιλέξτε Να επιτρέπεται ή να μην επιτρέπεται.

Πηγή: SecNews

Tags:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

TikTok: Όριο ημερήσιας χρήσης για νέους κάτω των 18 ετών

Σε 60 λεπτά ημερησίως περιορίζει το TikTok το χρόνο χρήσης του για νέους κάτω των 18 χρόνων, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι νέοι το χρόνο που περνούν στην εφαρμογή.

Σκέψου πριν κοινοποιήσεις : Παιδιά στην εποχή των social media

Η ESET συμβουλεύει για το πώς η τάση για υπερβολική προβολή των επιτυχιών και των κατορθωμάτων των παιδιών μας στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να επηρεάσει το μέλλον τους και πως μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί το “sharenting” (το φαινόμενο που προέρχεται από τις λέξεις share-μοιράζομαι και parenting-ανατροφή)

Μήπως μας έχει απογοητεύσει ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων;

Μια παρουσίαση στο συνέδριο RSAC στο Σαν Φρανσίσκο διερεύνησε λεπτομερώς αυτό το θέμα, χρησιμοποιώντας εξέχοντα παραδείγματα παραβιάσεων δεδομένων που αφορούσαν τον MFA.