Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές αγορές είναι διαδεδομένες, η λεπτή γραμμή μεταξύ ιδιοκτησίας και αδειοδότησης γίνεται όλο και πιο εμφανής. Εταιρείες όπως η Amazon, η Sony και η Broadcom στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: όταν αγοράζετε κάτι, μπορεί στην πραγματικότητα να μην σας ανήκει.

Η Amazon δημιούργησε ένα πρώιμο προηγούμενο το 2009, όταν αφαίρεσε τα κλασικά βιβλία του George Orwell, “1984” και “Animal Farm”, από τα Kindle, υποστηρίζοντας την ιδιοκτησία της επί των ηλεκτρονικών βιβλίων των χρηστών.

Πιο πρόσφατα, η Sony Interactive Entertainment δήλωσε ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο βίντεο Discovery που αγόρασαν στα PlayStation μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Broadcom ακολούθησε το παράδειγμά της Sony, τερματίζοντας την πώληση μόνιμων αδειών χρήσης και υποστήριξης λογισμικού VMware, κινούμενη προς ένα μοντέλο που λειτουργεί μόνο με συνδρομή.

Αυτή η αλλαγή εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία και την πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την τάση, ορισμένοι χρήστες καταφεύγουν σε παραδοσιακές μορφές όπως τα χάρτινα βιβλία και τα DVD. Ωστόσο, με τη μείωση της διαθεσιμότητας αυτών των μορφών, οι χρήστες στρέφονται σε λιγότερο συμβατικές μεθόδους.

Εργαλεία όπως το Calibre και το Handbrake, σε συνδυασμό με λύσεις ανοιχτού κώδικα, επιτρέπουν στους χρήστες να διαχειρίζονται και να αφαιρούν DRM από τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα DVD τους, αν και σε μια νομική γκρίζα ζώνη.

Το λογισμικό ανοικτού κώδικα παραμένει ένα καταφύγιο για όσους αναζητούν την πραγματική ιδιοκτησία, καθώς ο κώδικας είναι προσβάσιμος ακόμη και αν οι εταιρείες περιορίζουν τη χρήση των ιδιόκτητων προγραμμάτων.

Αν και η μάχη μεταξύ καταναλωτών και εταιρειών για την ψηφιακή ιδιοκτησία συνεχίζεται, οι πολυμήχανοι χρήστες βρίσκουν τρόπους να διατηρούν τον έλεγχο της πνευματικής ιδιοκτησίας που έχουν αγοράσει.

Πηγή: TheRegister.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Google Play Store: Προσθέτει ειδικές ενότητες για tablet apps

Η Google εφάρμοσε μια σειρά αλλαγών στο Google Play Store με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία για όσους έχουν στην κατοχή τους μερικά από τα καλύτερα Chromebooks και tablets, με βελτιστοποιήσεις για μεγάλες οθόνες και εγκατάσταση multi-device.

Οι μεγαλύτερες αποτυχίες της Google για το 2023

Η Google, που ξεκίνησε ως μια ταπεινή μηχανή αναζήτησης το 1998, έχει διανύσει μια αξιοσημείωτη 25ετή πορεία που χαρακτηρίζεται από τη διαφοροποίηση σε πολλούς τομείς.

Google Bard: Τέλος στην Ευρώπη

Η Google, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδίαζε να φέρει την Bard και στην Ευρώπη, δυστυχώς όμως το σχέδιο βρίσκει εμπόδια.