Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές αγορές είναι διαδεδομένες, η λεπτή γραμμή μεταξύ ιδιοκτησίας και αδειοδότησης γίνεται όλο και πιο εμφανής. Εταιρείες όπως η Amazon, η Sony και η Broadcom στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: όταν αγοράζετε κάτι, μπορεί στην πραγματικότητα να μην σας ανήκει.

Η Amazon δημιούργησε ένα πρώιμο προηγούμενο το 2009, όταν αφαίρεσε τα κλασικά βιβλία του George Orwell, “1984” και “Animal Farm”, από τα Kindle, υποστηρίζοντας την ιδιοκτησία της επί των ηλεκτρονικών βιβλίων των χρηστών.

Πιο πρόσφατα, η Sony Interactive Entertainment δήλωσε ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο βίντεο Discovery που αγόρασαν στα PlayStation μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η Broadcom ακολούθησε το παράδειγμά της Sony, τερματίζοντας την πώληση μόνιμων αδειών χρήσης και υποστήριξης λογισμικού VMware, κινούμενη προς ένα μοντέλο που λειτουργεί μόνο με συνδρομή.

Αυτή η αλλαγή εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία και την πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την τάση, ορισμένοι χρήστες καταφεύγουν σε παραδοσιακές μορφές όπως τα χάρτινα βιβλία και τα DVD. Ωστόσο, με τη μείωση της διαθεσιμότητας αυτών των μορφών, οι χρήστες στρέφονται σε λιγότερο συμβατικές μεθόδους.

Εργαλεία όπως το Calibre και το Handbrake, σε συνδυασμό με λύσεις ανοιχτού κώδικα, επιτρέπουν στους χρήστες να διαχειρίζονται και να αφαιρούν DRM από τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα DVD τους, αν και σε μια νομική γκρίζα ζώνη.

Το λογισμικό ανοικτού κώδικα παραμένει ένα καταφύγιο για όσους αναζητούν την πραγματική ιδιοκτησία, καθώς ο κώδικας είναι προσβάσιμος ακόμη και αν οι εταιρείες περιορίζουν τη χρήση των ιδιόκτητων προγραμμάτων.

Αν και η μάχη μεταξύ καταναλωτών και εταιρειών για την ψηφιακή ιδιοκτησία συνεχίζεται, οι πολυμήχανοι χρήστες βρίσκουν τρόπους να διατηρούν τον έλεγχο της πνευματικής ιδιοκτησίας που έχουν αγοράσει.

Πηγή: TheRegister.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Πλαστές αγγελίες εργασίας προωθούν το info-stealing malware Enigma

Μια καμπάνια κατασκοπείας που τρέχει από Ρώσους χάκερ χρησιμοποιεί πλαστές αγγελίες εργασίας για να στοχεύσει Ανατολικοευρωπαίους που απασχολούνται στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, με στόχο να τους μολύνει με μια τροποποιημένη έκδοση του κακόβουλου λογισμικού Stealerium που ονομάζεται «Enigma».

FBI: “Κλείνει” domains που συνδέονταν με DDoS-for-hire υπηρεσίες

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το FBI προχώρησε σε κατάσχεση 13 νέων domains που σχετίζονται με πλατφόρμες DDoS-for-hire, γνωστές ως “booter” ή “stressor” υπηρεσίες.

Το Android malware GravityRAT κλέβει τα WhatsApp backup σας

Μια νέα εκστρατεία κακόβουλου λογισμικού για Android που διαδίδει την τελευταία έκδοση του GravityRAT, μολύνει κινητές συσκευές με ένα trojanized chat app που προσπαθεί να κλέψει δεδομένα από τις συσκευές των θυμάτων.