Σε αυτό το σύντομο άρθρο θα δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που υπόσχονται καθημερινά να προστατεύσουν εκατομμύρια συσκευές στον κόσμο. Το Android είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα και προσφέρει πλήθος χαρακτηριστικών ασφαλείας.

Google Play Protect

Αποτελεί την καρδιά των Android συσκευών. Στην ουσία, αποτελεί το σύστημα το το οποίο αυτόματα εργάζεται στο background για να διατηρήσει ασφαλή τη συσκευή και τα δεδομένα της. Σκανάρει εφαρμογές για πιθανώς επιβλαβές λογισμικό και σε προειδοποιεί αν ανιχνεύσει κάτι ύποπτο στη συσκευή. Επιπροσθέτως ελέγχει τις εφαρμογές πριν κατέβουν στη συσκευή σου από το Google Play Store, όπως και αυτές που έχεις εγκαταστήσει εκτός αυτού.

Βιομετρικά χαρακτηριστικά ασφαλείας

Τα βιομετρικά χαρακτηριστικά ασφαλείας αποτελούν ένα επιπρόσθετο επίπεδο προστασίας των Android συσκευών. Αναφερόμαστε σε σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου ή και ίριδας. Αποτελούν ένα από τα κύρια μέσα πιστοποίησης πλήθος λειτουργιών στη συσκευή μας, όπως το ξεκλείδωμά της, το ξεκλείδωμα εφαρμογών τραπεζικής, την πιστοποίηση πληρωμών ή την είσοδο σε εφαρμογές.

Τα βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται με ασφάλεια στη συσκευή, με το Android να χρησιμοποιεί ισχυρή κρυπτογράφηση για να τα προστατεύσει. Μάλιστα, το BiometricPrompt API του Android παρέχει στους developers των εφαρμογών ένα standard σε επίπεδο συστήματος βιομετρικής πιστοποίησης το οποίο διασφαλίζει την ομαλή εμπειρία των χρηστών με εφαρμογές που χρησιμοποιούν τη βιομετρική μέθοδο ταυτοποίησης.

Encryption και Secure Boot

Οι Android συσκευές χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για την προστασία των δεδομένων, ακόμη και αν αυτή πέσει στα λάθος χέρια. Εν ολίγοις τα δεδομένα κρυπτογραφούνται και μπορούν να διαβαστούν μόνο με το σωστό κλειδί αποκρυπτογράφησης. Μια άλλη σημαντική λειτουργία είναι το secure boot. Όταν η συσκευή εκκινεί, το λειτουργικό προβαίνει σε πλήθος ελέγχων για να βεβαιωθεί η ακεραιότητα του λογισμικού. Σε περίπτωση που ανιχνευθεί κάποια τροποποίηση δεν θα εκκινήσει διατηρώντας τα δεδομένα ασφαλή.

Security Updates και ο open source χαρακτήρας του

H διάθεση συχνών ενημερώσεων ασφαλείας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες στη διατήρηση της ασφάλειας του λειτουργικού. Η Google κυκλοφορεί μηνιαίως ενημερώσεις ασφαλείας για το Android, με τους κατασκευαστές να είναι υπεύθυνοι για τη διάθεση στις συσκευές του.

Ο ανοιχτός χαρακτήρας του λειτουργικού, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο. Ο καθένας μπορεί να εξετάσει τον κώδικα, κάτι που γίνεται σε καθημερινή βάση από developers και ερευνητές παγκοσμίως και το οποίο συμβάλλει στην ανακάλυψη και στην επιδιόρθωση ευπαθειών.

Sandbox Isolation

Το sandboxing είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό που βοηθάει στη διατήρηση της ασφάλειας. Εν ολίγοις κάθε εφαρμογή είναι απομονωμένη από την άλλη, περιορίζοντας τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλες εφαρμογές ή πρόσβαση σε δεδομένα άλλης. Όταν κάποιος χρήστης κατεβάζει μια εφαρμογή από το Play Store, αυτή τρέχει στο δικό της sandbox απομονωμένη από άλλες εφαρμογές.

Επιπλέον, το σύστημα αδειών του Android συμβάλλει και αυτό με το δικό του τρόπο. Οι εφαρμογές απαιτούν άδεια πριν την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, όπως επαφές, τοποθεσία , κάμερα. Αυτός ο συνδυασμός του sandboxing και των αδειών αποτελεί μια ακόμη άμυνα στις πιθανές απειλές ασφαλείας.

Η λίστα σε καμιά περίπτωση δεν είναι πλήρης και σε αυτήν θα μπορούσαν προστεθούν περισσότερα χαρακτηριστικά. Τα passkeys είναι ένα από αυτά που υπόσχονται να βάλουν τέλος στους κωδικούς, όπως και το 2fa σύστημα το οποίο διασφαλίζει τον Google λογαριασμό σου με ένα επιπλέον επίπεδο πιστοποίησης μέσω ειδοποίησης στη συσκευή σου ή κωδικού.

Πηγή: androidheadlines.com

Tags:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Δημοφιλείς Εφαρμογές Android: 8+14 Apps Που Πρέπει Να Καταργήσετε

Πολύ πρόσφατα, ερευνητές ασφαλείας παρατήρησαν μια ανησυχητική αύξηση trojan στο Play Store.

Πρόβληματα σύνδεσης στο δίκτυο κινητής έχουν τα iPhone μετά το iOS 17.2.1, μερικές λύσεις

Φαίνεται ότι κάποια μοντέλα iPhone δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο μετά την εγκατάσταση της ενημέρωσης – όπως αναφέρουν χρήστες στο Support Community Discussions site της Apple.

Πώς θα μπλοκάρετε έναν λογαριαμό στο Twitter

Χρησιμοποιώντας αυτή τη λειτουργία, οι χρήστες μπορούν να προστατεύονται από τη λήψη ανεπιθύμητων επαφών και περιεχομένου, περιορίζοντας την πρόσβαση στα Tweets τους, εμποδίζοντας καθορισμένους λογαριασμούς να τους ακολουθούν ή να τους στέλνουν μηνύματα.