Πώς να ρυθμίσετε τους γονικούς ελέγχους (parental controls) σε android smartphones για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή;

Παρά τις πολλές χαρές τους, οι κινητές συσκευές μπορούν να εκθέσουν τα παιδιά σας σε περιεχόμενο που θα προτιμούσατε να μην βλέπουν. Τα καλά νέα είναι ότι το smartphone ή το tablet Android σας διαθέτει ενσωματωμένα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι τα μικρά σας έχουν πρόσβαση μόνο σε περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία – και, όπως θα ανακαλύψουμε, αυτά τα εργαλεία είναι αποτελεσματικά και απλά στη χρήση.

Σε αυτό το tutorial, θα σας δείξουμε πώς λειτουργούν τα parental controls σε ένα τυπικό smartphone Android. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες άλλες συσκευές που τροφοδοτούνται με Android ενδέχεται να έχουν τους δικούς τους γονικούς ελέγχους για συγκεκριμένους κατασκευαστές. Για παράδειγμα, το tablet Kindle Fire από το Amazon έχει τις δικές του εκδόσεις λογισμικού parental controls της Amazon και έναν πίνακα γονικού ελέγχου αποκλειστικά για την Amazon. Επιπλέον, συσκευές όπως το Kurio Tab Connect έχουν λογισμικό φιλικό προς τα παιδιά που επικαλύπτουν το κύριο λειτουργικό σύστημα Android. Ωστόσο, οι οδηγίες που βλέπετε εδώ θα ισχύουν για την πλειονότητα των πρόσφατων συσκευών Android.

Εδώ, θα δούμε δύο εφαρμογές: την εφαρμογή Google Play Store και την εφαρμογή Google Family Link. Αν και το Family Link είναι κυρίως μια εφαρμογή Android, μπορείτε επίσης να την εγκαταστήσετε σε iOS για να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε λογαριασμούς χρηστών. Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 13 ετών, τόσο η έκδοση Android όσο και η έκδοση Apple σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε λογαριασμούς Google για αυτό.

Οι γονικοί έλεγχοι (parental controls) του Android βρίσκονται μέσα στην εφαρμογή Google Play Store, επομένως θα πρέπει να την ανοίξετε στη συσκευή στην οποία θέλετε να εκτελούνται τα parental controls. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη έκδοση του Android που διαθέτετε, είτε θα δείτε το εικονίδιο του μενού τριών γραμμών στη γραμμή αναζήτησης στο επάνω μέρος ή θα έχετε μια εικόνα προφίλ με δυνατότητα να το πατήσετε. Πατήστε σε αυτό και μετά στα Settings.

Θα πρέπει τώρα να δείτε πολλές επιλογές στη σελίδα Settings. Αυτό που θέλουμε είναι το Family. Πατήστε στο βέλος στα δεξιά της οθόνης.

Όταν πατήσετε στο βέλος, θα επεκτείνει την ενότητα, επιτρέποντάς σας να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές και την τρέχουσα κατάσταση των γονικών ελέγχων. Εάν κάποιος δεν έχει ήδη ρυθμίσει parental controls για αυτήν τη συσκευή, θα πρέπει να αναφέρει ότι ο γονικός έλεγχος είναι απενεργοποιημένος. Πατήστε σε αυτήν την επιλογή για να συνεχίσετε.

Για να μπορέσετε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου, πρέπει να ενεργοποιήσετε τα parental controls. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πατώντας το κουμπί στο επάνω μέρος αυτής της σελίδας. Όπως θα περίμενε κανείς, πατάτε το ίδιο κουμπί εάν, για οποιονδήποτε λόγο, θέλετε να απενεργοποιήσετε ξανά τον γονικό έλεγχο.

Φυσικά, δεν έχει νόημα να έχετε ένα σύστημα parental control εάν τα παιδιά μπορούν απλώς να μπουν στα Settings και να το απενεργοποιήσουν. Για να αποφευχθεί αυτό, το Android θα σας ζητήσει τώρα να δημιουργήσετε ένα PIN. Μην το ξεχνάτε: δεν θα μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον γονικό έλεγχο χωρίς αυτό.

Θα πρέπει τώρα να επιστρέψετε στη σελίδα Settings > Parental Controls, αυτή τη φορά με το μήνυμα “Ο γονικός έλεγχος είναι ενεργοποιημένος” στην κορυφή. Τώρα μπορείτε να πατήσετε στο είδος του περιεχομένου για το οποίο θέλετε να προσθέσετε περιορισμούς. Σε αυτό το παράδειγμα, θα προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις για εφαρμογές και παιχνίδια.

To σύστημα ορίων των Parental Controls δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο: απλώς επιλέξτε την ηλικιακή βαθμολογία που θέλετε να επιβάλετε και το Android θα κάνει τα υπόλοιπα. Αυτές οι αξιολογήσεις είναι αξιολογήσεις PEGI, που είναι συντομογραφία για Pan European Game Information. Εάν περιορίσετε τα παιχνίδια και τις εφαρμογές σε μια συγκεκριμένη ηλικία, θα εξαιρεθούν επίσης εφαρμογές που δεν έχουν αξιολόγηση ηλικίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αξιολογήσεις PEGI ισχύουν ειδικά για εφαρμογές, όχι απαραίτητα για το περιεχόμενο που μπορεί να συναντήσετε σε αυτές. Ορισμένες εφαρμογές με διαφημίσεις εντός παιχνιδιού ή περιεχόμενο που προέρχεται από εξωτερικές πηγές – όπως το online multiplayer – ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για το ηλικιακό επίπεδο. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περιορισμοί στα Parental Controls μπλοκάρουν τα πράγματα στην εφαρμογή Play Store, αλλά δεν λειτουργούν αναδρομικά. Έτσι, εάν έχετε κατεβάσει προηγουμένως το Gory Axe Murder Vendetta III, οι γονικοί έλεγχοι δεν θα το μπλοκάρουν. Εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Family Link της Google, τότε μπορείτε να αποκλείσετε μεμονωμένες εφαρμογές μέσα από την εφαρμογή ή μέσω του Family Link στο web.

Εάν θέλετε πιο σύνθετους γονικούς ελέγχους, χρειάζεστε την εφαρμογή Family Link από το Google Play store ή το iOS App Store. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια ομάδα οικογένειας προσκαλώντας μέλη της οικογένειας μέσω των Google Accounts (ή δημιουργώντας νέους, για άτομα κάτω των 13 ετών) και αφού το ρυθμίσετε, μπορείτε να ορίσετε τους περιορισμούς ανά λογαριασμό, όχι μόνο μία συσκευή.

Το Family Link σάς δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε χρονικά όρια και ώρες ύπνου, να αποκλείσετε ή να επιτρέψετε συγκεκριμένες εφαρμογές, να εντοπίσετε συσκευές και να αποκρύψετε εντελώς συγκεκριμένες εφαρμογές. Θα σας ειδοποιήσει επίσης εάν τα μέλη της οικογένειάς σας προσπαθήσουν να κατεβάσουν εφαρμογές από το Play Store, επιτρέποντάς σας να εγκρίνετε ή να απορρίψετε το αίτημα.

Δεν είναι μόνο αυτό. Το Family Link μπορεί επίσης να περιορίσει την πρόσβαση των εφαρμογών σε λειτουργίες hardware, όπως το μικρόφωνο ή την κάμερα. μπορεί να ορίσει τις προτιμήσεις φιλτραρίσματος για την εφαρμογή YouTube Kids και να διαχειρίζεται τις ρυθμίσεις SafeSearch για αναζητήσεις ιστού Google. Μπορείτε να κάνετε μερικά από αυτά τα πράγματα μέσω του ιστότοπου του Family Link (families.google.com), αλλά λειτουργίες όπως τα όρια screen-time είναι μόνο για εφαρμογές.

Κανένα σύστημα γονικού ελέγχου δεν μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά σας να δουν το 100% του ακατάλληλου περιεχομένου – και, φυσικά, δεν μπορεί να τους εμποδίσει να βλέπουν ακατάλληλο περιεχόμενο στις συσκευές των φίλων τους. Αλλά τα εργαλεία της Google είναι πολύ καλά και θα πρέπει να προσφέρουν στους γονείς την απαραίτητη ηρεμία.

Πηγή: techradar.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Πώς να αλλάξετε browser σε Android συσκευή;

Ένα από τα θετικά στοιχεία του Android είναι η ευελιξία που προσφέρει στους χρήστες του και μέρος αυτής της ευελιξίας είναι και η δυνατότητα χρήσης διαφορετικών browser.

Google Assistant: Πώς να διαγράψετε το ιστορικό (voice history);

Στον παρακάτω οδηγό, μπορείτε να δείτε πώς μπορείτε να διαγράψετε το ιστορικό σε επιτραπέζιο υπολογιστή και στο κινητό σας.

Instagram: Ρυθμίστε ποιος μπορεί να σχολιάσει τις δημοσιεύσεις σας

Το να διατηρείτε δημόσιο το προφίλ σας Instagram είναι το κλειδί για την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού, και την αύξηση των followers. Δυστυχώς όμως, αφήνει τις δημοσιεύσεις σας εκτεθειμένες σε ανεπιθύμητα μηνύματα.