Το Telegram είναι μια εφαρμογή για επικοινωνία με άλλους χρήστες στο διαδίκτυο, αλλά μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς όταν το χρησιμοποιούν. Είναι σημαντικό να προστατεύετε τις πληροφορίες σας, είτε πρόκειται για δημόσια στοιχεία επικοινωνίας είτε για αποτροπή μηνυμάτων από τυχαία άτομα.

Μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλεια της εφαρμογής σας αλλάζοντας τις ρυθμίσεις της και κάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες. Ακολουθούν οι εννέα πιο πολύτιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την ασφάλειά σας στο Telegram.

1. Κάντε τα στοιχεία επικοινωνίας σας ιδιωτικά

Οι χρήστες εγγράφονται στο Telegram χρησιμοποιώντας τους αριθμούς τηλεφώνου τους, οι οποίοι είναι ορατοί σε όλους από προεπιλογή.  Αυτό σημαίνει ότι άλλα άτομα σε ομάδες ή με πρόσβαση στον λογαριασμό σας στο Telegram μπορούν να δουν τον αριθμό τηλεφώνου σας.

Ένας αριθμός τηλεφώνου είναι ένα από τα είδη πληροφοριών που δεν πρέπει ποτέ να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Οποιοσδήποτε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας, να τον χρησιμοποιήσει για κάποια απάτη ή να τον δώσει σε άτομα που δεν γνωρίζετε καν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε τον αριθμό επικοινωνίας σας ιδιωτικό.

 • Ανοίξτε το Telegram και πατήστε Ρυθμίσεις
 • Επιλέξτε Απόρρητο και ασφάλεια
 • Μεταβείτε στο Αριθμός τηλεφώνου στην ενότητα Απόρρητο
 • Στην ενότητα Ποιος μπορεί να δει τον αριθμό τηλεφώνου μου, επιλέξτε Οι Επαφές μου ή Κανείς
 • Στους χρήστες που πατούν Κανείς εμφανίζεται άλλη επικεφαλίδα.
 • Στην ενότητα Ποιος μπορεί να με βρει με βάση τον αριθμό μου, πατήστε Οι Επαφές μου για να αποφύγετε να σας βρουν τυχαία άτομα.

Οι αλλαγές αποθηκεύονται αυτόματα. 

2. Μην εγγραφείτε σε τυχαίες ομάδες

Με ένα δημόσιο προφίλ Telegram, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοντινά άτομα και ομάδες. Ο διαχειριστής της ομάδας μπορεί επίσης να προσθέσει οποιοδήποτε άτομο μέσω του ονόματος χρήστη του. Μπορεί να μην είναι ασφαλές καθώς δεν γνωρίζετε τον σκοπό της ομάδας. Ιδανικά, θα πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της ομάδας Telegram και να βελτιώσετε την ασφάλειά σας.

 • Στην ενότητα  Απόρρητο και ασφάλεια, μεταβείτε στο  Ομάδες και κανάλια.
 • Στην ενότητα  Ποιος μπορεί να με προσθέσει, πατήστε  Οι Επαφές μου.
 • Επιλέξτε οποιαδήποτε επαφή θέλετε να διατηρήσετε στις  Εξαιρέσεις  και τελειώσατε.

3. Κάντε κλικ μόνο σε σύνδεσμους από αξιόπιστες πηγές

Όταν λαμβάνετε έναν τυχαίο σύνδεσμο σε μηνύματα ή ομάδες, υπάρχει περίπτωση να κάνετε κλικ σε αυτόν από περιέργεια. Είναι επικίνδυνο όταν άγνωστοι στέλνουν αυτούς τους συνδέσμους σε μηνύματα ή ομάδες Telegram.

Υπάρχουν πολλές απειλές που μπορείτε να αντιμετωπίσετε όταν ανοίγετε τυχαία συνδέσμους. Μπορεί να είναι μια προσπάθεια κλοπής των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας ή κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα μέσω αυτού του συνδέσμου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση είναι να αποφύγετε να κάνετε κλικ στους συνδέσμους που λαμβάνετε από τυχαίους λογαριασμούς Telegram.

Ακόμα κι αν ανήκετε σε μια αξιόπιστη κοινότητα, είναι καλύτερο να ελέγξετε εάν ένας σύνδεσμος είναι ασφαλής πριν τον ανοίξετε.

4. Ενεργοποιήστε την επαλήθευση δύο παραγόντων

Για να ενεργοποιήσετε την επαλήθευση σε δύο βήματα στον λογαριασμό σας στο Telegram:

 • Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και ανοίξτε το  Απόρρητο και ασφάλεια.
 • Πατήστε  Επαλήθευση σε δύο βήματα  και επιλέξτε  Ορισμός πρόσθετου κωδικού πρόσβασης.
 • Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης της επιλογής σας. Θυμηθείτε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που είναι δύσκολο για κάποιον να σπάσει.
 • Δώστε το email ανάκτησης και εισαγάγετε τον κωδικό που σας έχει αποσταλεί σε αυτό το email. Το σύστημα επαλήθευσης σε δύο βήματα θα ενεργοποιηθεί. Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε ή να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης κάτω από την ίδια επικεφαλίδα.

5. Κάντε ορατή την εικόνα του προφίλ σας μόνο για τις επαφές σας

Στους χρήστες που θέλουν μια ιδιωτική εμπειρία στο Telegram δεν αρέσει η εικόνα προφίλ τους να είναι ανοιχτή στο κοινό. Θα πρέπει να διατηρήσετε την ταυτότητά σας κρυφή και ορατή μόνο σε άτομα εντός του κοινωνικού σας κύκλου.

Για να αλλάξετε το απόρρητο της εικόνας του προφίλ σας στο Telegram:

 • Μεταβείτε στην ενότητα  Απόρρητο και ασφάλεια.
 • Επιλέξτε Φωτογραφία προφίλ.
 • Μεταβείτε στην ενότητα  Ποιος μπορεί να δει τη φωτογραφία του προφίλ μου και πατήστε  Οι Επαφές μου.
 • Στη συνέχεια, ανοίξτε την ενότητα Εξαιρέσεις και επιλέξτε τα άτομα στη λίστα επαφών σας με τα οποία δεν θέλετε να μοιραστείτε τη φωτογραφία του προφίλ σας.

6. Αποκλείστε ύποπτους χρήστες

Το Telegram και άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιούνται μερικές φορές για παράνομες δραστηριότητες. Έτσι, μπορεί συχνά να συναντήσετε κάποιους ύποπτους χρήστες στην εφαρμογή.

Εάν αισθάνεστε ότι κάποιος δεν είναι κατάλληλος για να είναι μέρος της κοινωνικής σας ζωής, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον αποκλείσετε. Ο αποκλεισμός ανακαλεί οποιαδήποτε πρόσβαση έχουν στο προφίλ σας στο Telegram.

Ευτυχώς, ο αποκλεισμός κάποιου στο Telegram είναι αρκετά απλός και μπορεί να γίνει από συσκευή iOS, Android ή υπολογιστή. Όταν αποκλείετε κάποιον στο Telegram, το άλλο άτομο δεν μπορεί να δει την εικόνα προφίλ ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Επίσης, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω κλήσεων ή μηνυμάτων.

7. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις κλήσεων και μηνυμάτων

Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο προφίλ ή τον αριθμό τηλεφώνου σας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας στο Telegram. Αλλάζοντας τις ρυθμίσεις κλήσεων και μηνυμάτων, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιορισμένο περιβάλλον όπου μόνο επιλεγμένα άτομα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας.

 • Στην ενότητα  Απόρρητο και ασφάλεια, πατήστε  Κλήσεις
 • Στην ενότητα Ποιος μπορεί να με καλέσει, αλλάξτε τις ρυθμίσεις κλήσεων από Όλοι σε  Οι Επαφές μου ή Κανείς. Προσθέστε τους χρήστες στη λίστα σας με τους οποίους δεν θέλετε να επικοινωνείτε στην ενότητα  Εξαιρέσεις
 • Για να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας, κάντε εναλλαγή μεταξύ Peer-to-Peer και  Ποτέ. Οι αλλαγές θα αποθηκευτούν αυτόματα.

όλις ολοκληρώσετε την αλλαγή των ρυθμίσεων κλήσης:

 • Επιστρέψτε στο  Απόρρητο και ασφάλεια.
 • Πατήστε  Προωθημένα μηνύματα.
 • Αλλάξτε το  Όλοι σε  Οι επαφές μου  ή Κανείς.

8. Δημιουργήστε έναν κωδικό πρόσβασης για είσοδο στην εφαρμογή

Το Telegram περιέχει τα προσωπικά σας στοιχεία, τις συνομιλίες, τις κλήσεις και τα δεδομένα που σας εμπιστεύονται οι επαφές σας. Θα πρέπει να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, όπως έναν κωδικό πρόσβασης για είσοδο στο Telegram.

 • Επιλέξτε  Απόρρητο και ασφάλεια και ανοίξτε το  Κωδικός πρόσβασης και το  Αναγνωριστικό προσώπου.
 • Πατήστε  Ενεργοποίηση κωδικού πρόσβασης.
 • Στη συνέχεια, επιλέξτε Επιλογές κωδικού πρόσβασης για να επιλέξετε εάν θέλετε έναν τετραψήφιο κωδικό ή έναν προσαρμοσμένο συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων.
 • Εισαγάγετε τον κωδικό δύο φορές, και αυτό είναι όλο.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα χρόνο μετά τον οποίο το Telegram θα ζητήσει έναν κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση στις συνομιλίες. Κάτω από την επικεφαλίδα  Auto-Lock, επιλέξτε την επιθυμητή ώρα.

9. Απενεργοποιήστε το συγχρονισμό επαφών με άλλες εφαρμογές

Ο συγχρονισμός επαφών σημαίνει ότι άτομα από τη λίστα επαφών του τηλεφώνου σας προστίθενται τακτικά στον λογαριασμό σας στο Telegram. Αν και βοηθά στη δημιουργία του κοινωνικού σας δικτύου, μπορεί να μην θέλετε ορισμένες επαφές τηλεφώνου να σας βρίσκουν στο Telegram.

 • Από τις  Ρυθμίσεις, ανοίξτε το  Απόρρητο και ασφάλεια.
 • Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε  Ρυθμίσεις δεδομένων.
 • Κάντε εναλλαγή της καρτέλας  Συγχρονισμός επαφών στην ενότητα  Επαφές για να την απενεργοποιήσετε.

10.  Κάντε αναφορά σε ακατάλληλες ομάδες

Η δημοφιλία που έχει αποκτήσει η εφαρμογή εκθέτει τους χρήστες σε απατεώνες, κακόβουλα άτομα και εγκληματίες. Οι κακόβουλοι χρήστες εκμεταλλεύονται τη δημοτικότητά του για να βλάψουν άλλους χρήστες.

Κάθε χρήστης του Telegram μπορεί να κάνει αναφορά σε ένα κανάλι Telegram. Αλλά πρέπει να το κάνουν εάν το κανάλι Telegram παραβιάζει τους όρους παροχής υπηρεσιών του Telegram. Η διαδικασία είναι απλή.

 • Ανοίξτε το Telegram σας στη συσκευή σας.
 • Μεταβείτε στο κανάλι Telegram που θέλετε να αναφέρετε. Χρησιμοποιήστε το εικονίδιο αναζήτησης στο επάνω μέρος της οθόνης εκκίνησης εάν δεν μπορείτε να το δείτε.
 • Πατήστε το κουμπί με τις τρεις τελείες στα δεξιά των πληροφοριών προφίλ του καναλιού.
 • Κάντε κλικ στην Αναφορά.
 • Επιλέξτε γιατί αναφέρετε το κανάλι Telegram.
 • Πατήστε Αποστολή αναφοράς.

Αν έχουν κοινοποιηθεί προσωπικές σας φωτογραφίες ή βίντεο σε κάποιο κανάλι του Telegram είναι σημαντικό να κάνετε αναφορά στο κανάλι και να ενημερώσετε το εργαλείο STOP NCII.  Tο νέο αυτό εργαλείο (StopNCII.org) προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να επέμβουν σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι κάποια πολύ προσωπική φωτογραφία τους ή βίντεο έχει ανεβεί στο διαδίκτυο. Μπορείτε να δείτε πως να το χρησιμοποιήσετε στο παρακάτω βίντεο. 

Πηγή: saferinternet4kids.gr

Tags:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Τα 4 καλύτερα δωρεάν Antivirus Apps για κινητά Android

Μια εφαρμογή antivirus για Android μπορεί να προστατεύσει από διάφορα κακόβουλα προγράμματα για κινητά και απειλές για την ιδιωτικότητα.

Microsoft account: 7 βασικές συμβουλές ασφαλείας

Αν έχετε κι εσείς ένα Microsoft account για να συνδέεστε στον υπολογιστή σας, δείτε τις παρακάτω συμβουλές ασφαλείας (security tips).

Microsoft Defender: Τι Είναι Η Περιοδική Σάρωση Και Πώς Την Ενεργοποιώ

Η Ασφάλεια των Windows διαθέτει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας για όλους τους υπολογιστές που τρέχουν το λειτουργικό της Microsoft.