Το browser fingerprinting είναι μια μέθοδος με την οποία οι ιστότοποι που επισκέπτεστε μπορούν να σας αναγνωρίσουν. Χρησιμοποιείται κυρίως για στοχευμένη διαφήμιση, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προστασία ιστότοπων και λογαριασμών από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Αρκετά από αυτά τα δεδομένα οδηγούν συχνά στην αποκάλυψη του προφίλ ενός χρήστη, κι έτσι μπορεί να πραγματοποιηθεί στοχευμένη διαφήμιση.

Αυτή είναι η ουσία του Browser fingerprinting: Είναι σχεδόν αδύνατο να το αποφύγετε. Υπάρχουν τρόποι απενεργοποίησης μέρους της μεταφοράς δεδομένων, χρησιμοποιώντας επεκτάσεις όπως το NoScript (που απενεργοποιεί τη JavaScript) ή προγράμματα που μοιάζουν με πρόγραμμα περιήγησης όπως το Tor, αλλά ενώ σας διατηρούν ασφαλείς, βγάζουν επίσης τη συντριπτική πλειοψηφία του διαδικτύου εκτός ορίων για εσάς.

Οι περισσότεροι ιστότοποι δεν θα εμφανίζονται χωρίς τις πληροφορίες που συλλέγουν δακτυλικά αποτυπώματα. Είναι μία από τις περιπτώσεις που ότι κι αν επιλέξετε θα έχει κάποιο αντίκτυπο σε εσάς. Ακόμη και τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε την επιβολή του νόμου, όπως η χρήση της ανώνυμης περιήγησης και ενός VPN μαζί, δεν θα εμποδίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων του προγράμματος περιήγησης.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένα προγράμματα περιήγησης, μεταξύ των οποίων το Mozilla, ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει τεχνικές για να μπλοκάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι το δακτυλικό αποτύπωμα του προγράμματος περιήγησης είναι εδώ για να μείνει.

Πηγή: SecNews

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *