Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν εδώ και χρόνια τη βασική μέθοδο ασφάλειας λογαριασμών, συστημάτων, και άλλων. Όσοι χρησιμοποιούν διαφορετικό κωδικό ανά υπηρεσία, πλατφόρμα, και τα λοιπά, ενδεχομένως έχουμε βαρεθεί να τους εισάγουμε κάθε φορά που θέλουμε να συνδεθούμε κάπου.

Ευτυχώς, οι ερευνητές κυβερνοασφάλειας έχουν αναπτύξει τα passkeys – εύχρηστα κρυπτογραφικά κλειδιά που εξαλείφουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης και τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Google, ορισμένοι από τους καλύτερους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προσθέτουν υποστήριξη για passkeys. Ο Bitwarden είναι ένας από αυτούς και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υποστηρίζει passkeys.

Το σύστημά του Bitwarden θα επιτρέπει την αποθήκευση και διαχείριση passkeys που είναι καταχωρημένα σε διάφορους ιστότοπους. Η μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουμε έναν λογαριασμό στον password manager.

Το Bitwarden θα επιτρέψει επίσης να αντικαθιστούμε τον 2FA και τον κύριο κωδικό πρόσβασής με ένα passkey. Είναι ενδιαφέρον ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τον κύριο κωδικό πρόσβασής και τον 2FA ως δικλείδα ασφαλείας, ενώ χρησιμοποιούμε passkeys για πιο βολικό και γρήγορο ξεκλείδωμα του vault.

Tα passkeys έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους συμβατικούς κωδικούς πρόσβασης. Δεδομένου ότι τα συμβατικά σύνολα χαρακτήρων αντικαθίστανται από μοναδικά κρυπτογραφικά κλειδιά που συνδέουν τους χρήστες με τους λογαριασμούς τους, δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιούν επανειλημμένα τον ίδιο κωδικό.

Αυτά τα κλειδιά προστατεύονται επίσης από βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας, κάτι που τα καθιστά πολύ πιο ασφαλή από τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, ο οποίος μπορεί να παραβιαστεί από κλωνοποίηση SIM και άλλης μορφής επιθέσεις.

Η Bitwarden δεν προσδιορίζει την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία η υποστήριξη passkey θα αρχίσει να διατίθεται στους χρήστες του διαχειριστή κωδικών της, αλλά πιθανότατα αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι διαθέσιμο μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή: Bitwarden 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *