Στις μέρες μας, οι άνθρωποι ενθουσιάζονται που έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται την προσωπική τους ζωή με τον υπόλοιπο κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν δημιουργείτε ένα προφίλ σε δημοφιλή δίκτυα κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το Facebook, η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι οι πληροφορίες σας να είναι δημόσιες. Αυτό επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον κόσμο να δει το περιεχόμενο που μοιράζεστε, να βλέπει μέρος των δραστηριοτήτων σας στα social media και να έχει πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, όπως το πλήρες όνομά σας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ..

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά όμως όταν το προφίλ είναι δημόσιο;

Stalkers

Πλέον, το να βλέπουμε ανθρώπους να συλλαμβάνονται για καταδίωξη εφήβων, πρώην συναδέλφων και συντρόφων, δεν είναι ασυνήθιστο. Όταν λοιπόν προσωπικές σας πληροφορίες είναι δημόδιες, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως το Google Earth για να βρει την ακριβή τοποθεσία σας και τελικά να αρχίσει να σας παρακολουθεί.

Κλοπή ταυτότητας

Όταν καλείτε το γιατρό σας ή την τράπεζά σας ή πηγαίνετε στο τοπικό σας κατάστημα κινητών τηλεφώνων, σας ζητούνται ερωτήσεις επαλήθευσης όπως το πλήρες όνομα, η ημερομηνία γέννησης, η τρέχουσα διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου σας. Πολύ συχνά, χρειάζονται επίσης έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία ψηφία του. Έχοντας αυτό κατά νου, τώρα μπορείτε να καταλάβετε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια προφίλ κοινωνικών μέσων σε όλο τον κόσμο έχουν αυτές τις πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες σε ιστότοπους όπως το Facebook.

Εκβιασμός

Η αποκάλυψη πάρα πολλών πληροφοριών, μπορεί επίσης να επιτρέψει σε έναν συνάδελφο ή κυριολεκτικά οποιονδήποτε να αναζητήσει ενδείξεις για τον εκβιασμό σας. Εάν καταλήξετε να διαφωνείτε με έναν ξένο, το ίδιο άτομο μπορεί να είναι σε θέση να ανακαλύψει σχόλια που είπατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τα χρησιμοποιήσει για εκβιασμό ή μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σας κοινοποιώντας τις αναζητήσεις στον εργοδότη σας

Κοινωνικό προφίλ

Το γεγονός ότι μοιράζεστε πολλές πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί το κοινωνικό σας προφίλ από πιθανούς εργοδότες, επιχειρηματικούς συνεργάτες ή οποιονδήποτε πρόκειται να ξεκινήσει μια σχέση μαζί σας. Μερικές φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελός σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικό που ένας εργοδότης τοποθετεί το βιογραφικό σας στο κάτω μέρος μιας στοίβας απλώς και μόνο επειδή δεν του άρεσε κάτι που είδε στα κοινωνικά μέσα.

Ποια είναι λοιπόν η λύση;

Εκτός από τη χρήση κατάλληλου VPN για τη διατήρηση του απορρήτου σας κατά την περιήγηση, ο καθένας πρέπει να ελέγχει τα προσωπικά στοιχεία που μοιράζεται στο διαδίκτυο. Απλώς μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου και κάντε τα προφίλ κοινωνικών μέσων σας όσο το δυνατόν πιο ιδιωτικά. Επίσης, αποφύγετε μάχες στα σχόλια με αγνώστους. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι μόνο η εγγραφή σε ένα κοινωνικό μέσο θέτει τις προσωπικές σας πληροφορίες σε κίνδυνο. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να διατηρείτε τον έλεγχο και να γνωρίζετε ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό.

Πηγή: BitDefender Greece

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι του καλοκαιριού

Οι δραστηριότητες, οι υποχρεώσεις και τα σχολεία έχουν σταματήσει και τα παιδιά συνήθως δαπανούν πολλές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Discord: Αλλαγές στη πολιτική απορρήτου που μπερδεύουν;

Το Discord είχε υποσχεθεί ότι πριν ενημερωθεί η πολιτική απορρήτου του να ειδοποιεί τους χρήστες “εκ των προτέρων” εάν η εταιρεία αποθηκεύει περιεχόμενο βιντεοκλήσεων, φωνητικών κλήσεων ή καναλιών.

Συμβουλές για τη χρήση του διαδικτύου και την ομαλότερη προσαρμογή των παιδιών στη νέα σχολική χρονιά

Με αφορμή το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς η Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Help-line.gr) δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση οθονών με σκοπό την ομαλότερη προσαρμογή των παιδιών στην σχολική καθημερινότητα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.