Ο Geoffrey Hinton, γνωστός ως “godfather of AI” προειδοποιεί τώρα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, παρόλο που ο ίδιος συνέβαλε στη δημιουργία αυτής της τεχνολογίας.

Ο Geoffrey Hinton εντάχθηκε στη λίστα των ειδικών που μοιράζονται τις ανησυχίες τους για την ταχεία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο γνωστός επιστήμονας υπολογιστών άφησε πρόσφατα τη δουλειά του στη Google για να μιλήσει ανοιχτά για τις ανησυχίες του.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Hinton τόνισε ότι είναι δύσκολο να αποτρέψει κανείς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για κακούς σκοπούς.

Είπε ακόμα ότι ανησυχεί ότι οι μελλοντικές εκδόσεις της τεχνολογίας αποτελούν πραγματική απειλή για την ανθρωπότητα.

Ο “godfather of AI” μοιράστηκε την ανησυχία του “ότι αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους“. “Μερικοί άνθρωποι το πίστευαν αυτό, αλλά οι περισσότεροι νόμιζαν ότι ήταν πολύ μακριά. Και νόμιζα (κι εγώ) ότι ήταν πολύ μακριά. Νόμιζα ότι ήταν 30 με 50 χρόνια ή και περισσότερο μακριά. Προφανώς, δεν το σκέφτομαι πια αυτό“, ανέφερε για τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η τόσο απότομη ανάπτυξη.

Ο Geoffrey Hinton, που τώρα είναι 75 ετών, είναι περισσότερο γνωστός για την ταχεία ανάπτυξη του deep learning. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί μαθηματικές δομές που ονομάζονται νευρωνικά δίκτυα για να αντλήσει μοτίβα από τεράστια σύνολα δεδομένων.

Όπως και άλλοι ειδικοί, πιστεύει ότι η ανταγωνιστική “κούρσα” μεταξύ των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας για την ανάπτυξη ισχυρότερης τεχνητής νοημοσύνης θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Hinton έγραψε στο Twitter ότι πιστεύει ότι η Google είχε ενεργήσει υπεύθυνα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά τόνισε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την εταιρεία για να μιλήσει.

Ο Jeff Dean, ανώτερος αντιπρόεδρος της Google Research and AI, δήλωσε: “Ο Geoff έχει κάνει θεμελιώδεις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη και εκτιμούμε τη συνεισφορά του στην Google για μια δεκαετία. Απόλαυσα βαθιά τις πολλές συζητήσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Θα μου λείψει και του εύχομαι να είναι καλά! Ως μία από τις πρώτες εταιρείες που δημοσίευσαν “Αρχές τεχνητής νoημοσύνης”, παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια υπεύθυνη προσέγγιση για την τεχνητή νoημοσύνη. Μαθαίνουμε συνεχώς να κατανοούμε τους αναδυόμενους κινδύνους, ενώ παράλληλα καινοτομούμε με τόλμη“.

Η προσθήκη του Geoffrey Hinton στη λίστα με τους ειδικούς που προειδοποιούν για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, είναι μια αξιοσημείωτη προσθήκη εάν λάβουμε υπόψη την εμπειρία του και την εργασία του όλα αυτά τα χρόνια πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Οι Tristan Harris και Aza Raskin, οι συνιδρυτές του Centre for Humane Technology, έδωσαν πρόσφατα μια συνέντευξη, αναφέροντας τις δικές τους ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό που θέλουμε είναι η τεχνητή νοημοσύνη που εμπλουτίζει τη ζωή μας. Η τεχνητή νoημοσύνη που λειτουργεί για τους ανθρώπους, που λειτουργεί για το ανθρώπινο όφελος που μας βοηθά να θεραπεύσουμε τον καρκίνο, που μας βοηθά να βρούμε λύσεις για το κλίμα“, είπε ο Harris κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. “Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Μπορούμε να έχουμε τεχνητή νοημοσύνη και ερευνητικά εργαστήρια που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένους τομείς. Αλλά όταν βρισκόμαστε σε μια κούρσα εξοπλισμών για την ανάπτυξη της τεχνητής νoημοσύνης σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα με όσο το δυνατόν λιγότερες δοκιμές, αυτό δεν είναι μια εξίσωση που θα τελειώσει καλά“.

Επίσης, μια ανοιχτή επιστολή από το Association for the Advancement of Artificial Intelligence, που υπογράφηκε από 19 νυν και πρώην ηγέτες της ακαδημαϊκής κοινωνίας, κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα προειδοποιώντας το κοινό για τους κινδύνους γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάγκη συνεργασίας για τον μετριασμό αυτών των ανησυχιών.

Πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάζει όλο και περισσότερο το παιχνίδι στην υγειονομική περίθαλψη, το κλίμα, την εκπαίδευση, τη μηχανική και πολλούς άλλους τομείς“, ανέφερε η επιστολή. “Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε τους περιορισμούς και τις ανησυχίες σχετικά με τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να κάνουν λάθη, να παρέχουν μεροληπτικές συστάσεις, να απειλούν το απόρρητό μας, να ενδυναμώνουν τους κακούς παράγοντες με νέα εργαλεία και να έχουν αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας“.

Ο Geoffrey Hinton, μαζί με τους επιστήμονες Yoshua Bengio και Yann LeCun, κέρδισαν το βραβείο Turing το 2019, για τα κατορθώματά τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι Hinton, Bengio και LeCun ήταν ανοιχτοί σχετικά με τις ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ήταν αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Τώρα φαίνεται ότι ο godfather of AI έχει τις αμφιβολίες του…

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια καινοτομία που έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας. Με την ανάπτυξη και τη χρήση της, έχουμε δει ήδη πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ιατρική, η εκπαίδευση, οι μεταφορές και η έρευνα. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία, ενέχει κάποιους κινδύνους. Είναι σημαντικό να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι ώστε να μπορούμε να λάβουμε μόνο τα καλά από αυτή την επαναστατική τεχνολογία.

Πηγή: nbcnews.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *