Η εφαρμογή εκτύπωσης Android Kyocera είναι ευάλωτη σε μη εξουσιοδοτημένο χειρισμό, παρέχοντας σε κακόβουλες εφαρμογές την ευκαιρία να κατεβάσουν και ενδεχομένως να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό σε ευάλωτες συσκευές.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση ασφαλείας που εκδόθηκε από το JVN (Japanese Vulnerability Notes), μια πύλη πληροφοριών που διαχειρίζεται η κυβέρνηση για την αύξηση της εγρήγορσης σε θέματα ασφάλειας, η ευπάθεια χαρακτηρίζεται ως CVE-2023-25954 και επηρεάζει τις εξής εφαρμογές:

  • KYOCERA Mobile Print v3.2.0.230119 and earlier (1 million downloads on Google Play)
  • UTAX/TA Mobile Print v3.2.0.230119 and earlier (100k downloads on Google Play)
  • Olivetti Mobile Print v3.2.0.230119 and earlier (10k downloads on Google Play)

Παρόλο που οι εφαρμογές εμφανίζουν διαφορετικούς εκδότες, είναι βασισμένες στον ίδιο κώδικα, οπότε αυτό το κενό ασφαλείας τις επηρεάζει όλες.

Χθες, η KYOCERA κυκλοφόρησε ένα σημαντικό δελτίο ασφαλείας που προτρέπει όλους τους χρήστες της εφαρμογής εκτύπωσης να αναβαθμίσουν γρήγορα στην έκδοση 3.2.0.230227, η οποία είναι τώρα διαθέσιμη στο Google Play.

Η εφαρμογή KYOCERA Mobile Print επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων από κακόβουλες εφαρμογές τρίτων για κινητές συσκευές, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε λήψη κακόβουλων αρχείων“, αναφέρεται στην ανακοίνωση του προμηθευτή.

Και, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία του προγράμματος περιήγησης ιστού KYOCERA Mobile Print, είναι δυνατή η πρόσβαση σε κακόβουλους ιστότοπους και η λήψη και η εκτέλεση κακόβουλων αρχείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση εσωτερικών πληροφοριών σε κινητές συσκευές.”

Για να είναι επιτυχής αυτού του είδους η επίθεση, ο χρήστης πρέπει να εγκαταστήσει τόσο μια κακόβουλη εφαρμογή που θα επιτρέψει τη λήψη του ωφέλιμου φορτίου όσο και μια άλλη ξεχωριστή εφαρμογή που θα το ενεργοποιήσει.

Παρόλο που η απαίτηση αυτή μειώνει ελαφρώς τον κίνδυνο αυτού του ελαττώματος, θα ήταν ακόμα εύκολο να δημιουργηθεί και να διανεμηθεί μια κακόβουλη εφαρμογή που εκμεταλλεύεται αυτό το ζήτημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια τέτοια εφαρμογή δεν θα περιλάμβανε ύποπτο κώδικα ούτε θα ζητούσε άδεια από τους χρήστες κατά την εγκατάσταση.

Αντ’ αυτού, θα αναζητούσε απλώς την ύπαρξη αυτών των ευάλωτων εφαρμογών και θα τις εκμεταλλευόταν για να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό.

Το Android 14 έρχεται γρήγορα και είναι έτοιμο να φέρει επανάσταση στην ασφάλεια των συσκευών, εξαλείφοντας αποτελεσματικά τους σχετικούς κινδύνους, ενώ παράλληλα καθιστά όλο και πιο δύσκολο να καμουφλάρει κανείς τις ανταλλαγές πληροφοριών που λαμβάνουν χώρα μυστικά.

Από το Android 14, η μετάβαση των προθέσεων μεταξύ των εφαρμογών θα είναι περιορισμένη και θα απαιτεί διευκρινίσεις τόσο για τους αποστολείς όσο και για τους παραλήπτες. Ο αποστολέας πρέπει να καθορίσει τους κατάλληλους παραλήπτες, καθώς και να δηλώσει ποια γεγονότα είναι απαραίτητα για τη λήψη από άλλες εφαρμογές, καλύπτοντας επίσης ποια στοιχεία θα πρέπει να προέρχονται μόνο από πηγές του συστήματος.

Με την εισαγωγή αυτού του μέτρου ασφαλείας, μπορούμε να προστατεύσουμε βασικές εφαρμογές, όπως τα βοηθητικά προγράμματα εκτύπωσης, από κακόβουλους στόχους που αποστέλλονται από προγράμματα που εκτελούνται στην ίδια συσκευή.

Πηγή: SecNews

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *