Η ανησυχία του κοινού για τη νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης είναι λανθασμένη, σύμφωνα με τον θεωρητικό φυσικό Michio Kaku.

Σε συνέντευξή του στον Fareed Zakaria του CNN την Κυριακή, ο μελλοντολόγος δήλωσε ότι τα chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI θα ωφελήσουν την κοινωνία και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα. Αλλά ο φόβος έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στις αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων, τα οποία χαρακτηρίζει “δοξασμένα μαγνητόφωνα”.

“Παίρνει αποσπάσματα από όσα υπάρχουν στο διαδίκτυο και έχουν δημιουργηθεί από έναν άνθρωπο, τα ενώνει και τα πλασάρει σαν να τα δημιούργησε αυτά τα πράγματα”, είπε. “Και οι άνθρωποι λένε: “Θεέ μου, είναι άνθρωπος, μοιάζει με άνθρωπο””.

Ωστόσο, είπε, τα chatbots δεν μπορούν να διακρίνουν το αληθινό από το ψεύτικο: “Αυτό πρέπει να το βάλει ένας άνθρωπος”.

Σύμφωνα με τον Kaku, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο της εξέλιξης των υπολογιστών. Το πρώτο ήταν το αναλογικό στάδιο, “όταν υπολογίζαμε με ραβδιά, πέτρες, μοχλούς, γρανάζια, τροχαλίες, σπάγκους”.

Μετά από αυτό, γύρω στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε, περάσαμε στα τρανζίστορ που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη του μικροτσίπ και συνέβαλε στη διαμόρφωση του σημερινού ψηφιακού τοπίου.

Αλλά αυτό το ψηφιακό τοπίο στηρίζεται στην ιδέα δύο καταστάσεων όπως “on” και “off” και χρησιμοποιεί δυαδική σημειογραφία που αποτελείται από μηδενικά και μονάδες.

“Η Μητέρα Φύση θα μας κορόιδευε γιατί η Μητέρα Φύση δεν χρησιμοποιεί μηδενικά και άσους”, είπε ο Κάκου. “Η Μητέρα Φύση υπολογίζει με ηλεκτρόνια, κύματα ηλεκτρονίων, κύματα που δημιουργούν μόρια. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εισερχόμαστε τώρα στο τρίτο στάδιο”.

Πιστεύει ότι το επόμενο τεχνολογικό στάδιο θα είναι στο κβαντικό πεδίο.

Η κβαντική πληροφορική είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις διάφορες καταστάσεις σωματιδίων όπως τα ηλεκτρόνια για να αυξήσει κατά πολύ την επεξεργαστική ισχύ ενός υπολογιστή. Αντί να χρησιμοποιούν τσιπ υπολογιστών με δύο καταστάσεις, οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν διάφορες καταστάσεις δονούμενων κυμάτων. Αυτό τους καθιστά ικανούς να αναλύουν και να επιλύουν προβλήματα πολύ πιο γρήγορα από τους κανονικούς υπολογιστές.

Αρκετοί τεχνολογικοί κολοσσοί – μεταξύ άλλων, η IBM, η Microsoft, η Google και η Amazon- αναπτύσσουν τους δικούς τους κβαντικούς υπολογιστές και έχουν παραχωρήσει πρόσβαση σε διάφορες εταιρείες για να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους μέσω του cloud. Οι υπολογιστές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις με την ανάλυση κινδύνων, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη μηχανική μάθηση.

Πέρα όμως από τις επιχειρηματικές εφαρμογές, ο Kaku δήλωσε ότι η κβαντική πληροφορική θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην προώθηση της υγειονομικής περίθαλψης. “Ο καρκίνος, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ – αυτές είναι ασθένειες σε μοριακό επίπεδο. Είμαστε ανίσχυροι να θεραπεύσουμε αυτές τις ασθένειες επειδή πρέπει να μάθουμε τη γλώσσα της φύσης, η οποία είναι η γλώσσα των μορίων και των κβαντικών ηλεκτρονίων”.

Πηγή: edition.cnn.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Microsoft Copilot: Ήρθε στο Android σαν εφαρμογή το chatbot της εταιρίας!

Η Microsoft φέρνει το Copilot στο Android, σαν ανεξάρτητη εφαρμογή. Το λανσάρισμα έγινε χωρίς ανακοίνωση και φέρνει το chatbot της εταιρίας στα smartphones μας.

Το νέο στέλεχος ransomware CACTUS εκμεταλλεύεται ελαττώματα VPN για να διεισδύσει σε δίκτυα

Οι ερευνητές κυβερνοασφάλειας έριξαν φως σε ένα νέο στέλεχος ransomware με την ονομασία CACTUS, το οποίο βρέθηκε να αξιοποιεί γνωστές αδυναμίες σε συσκευές VPN προκειμένου να αποκτήσει αρχική πρόσβαση σε στοχευμένα δίκτυα.

Η Apple προειδοποιεί για βλάβες από τη χρήση μη πιστοποιημένων αξεσουάρ

Πρόσφατα, η Apple κυκλοφόρησε ένα έγγραφο υποστήριξης που προειδοποιεί τους πελάτες κατά της χρήσης φορτιστών και καλωδίων από άλλες μάρκες.