Το διαδίκτυο (προφανώς) έχει και καλή πλευρά

Το διαδίκτυο αποτελεί πραγματικά ένα καταπληκτικό εργαλείο, το οποίο προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες σε όσους το χρησιμοποιούν σωστά και μεθοδικά.

Άλλωστε, κάθε τι στη ζωή θέλει μέτρο και εννοείται πως το διαδίκτυο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όλοι μας βρισκόμαστε μόλις μερικά κλικ μακριά κυριολεκτικά από τα πάντα. Στο διαδίκτυο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τόσες και τόσες δραστηριότητες με πιο χαρακτηριστικά και συνηθισμένα παραδείγματα να είναι τα παιχνίδια, η λήψη γνώσεων, η συνομιλία, η αναζήτηση πληροφοριών, οι ηλεκτρονικές αγορές, οι κάθε είδους συναλλαγές και η εργασία εξ’ αποστάσεως.

Ωστόσο, οι ανήλικοι κάνουν όλα τα παραπάνω, συνήθως, χωρίς επίβλεψη και έχοντας μία πρωτόγνωρη ελευθερία, η οποία δεν υφίσταται στην πραγματική ζωή. Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση, το μείζον ζήτημα έχει να κάνει με το πόσο γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σωστά και να αποφεύγουν τους πολλούς-δυστυχώς-κινδύνους που κρύβονται.

1. Εθισμός στο διαδίκτυο

Πρόκειται για μία ψυχοπαθολογική ασθένεια του ατόμου, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί. Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση της είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Δημιουργεί πλήθος αρνητικών συνεπειών, όπως η συναισθηματική ανισορροπία, η αδυναμία εκτίμησης των πραγμάτων που αξίζουν στη ζωή, χάσιμο επαφής με τη πραγματικότητα και οικονομική καταστροφή. Τα παιδιά και οι νέοι που βιώνουν εθισμό στο διαδίκτυο, δημιουργούν προβλήματα, εκτός από τον εαυτό τους, και στα άτομα του κύκλου τους.

Ο εθισμός περιλαμβάνει:

 • Υπερβολική ενασχόληση με κοινωνικά μέσα δικτύωσης (social media) και συνομιλία με άλλους χρήστες
 • Εμμονή με ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου
 • Διάφορες μορφές τζόγου
 • Ηλεκτρονικές αγορές και υπερκαταναλωτισμός

2. Διαδικτυακή παρενόχληση (Cyber bullying)

Η διαδικτυακή παρενόχληση έχει να κάνει με τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση και γενικά την παρενόχληση παιδιών και εφήβων από συνομήλικους τους όταν χρησιμοποιούν γενικά το διαδίκτυο και ειδικότερα τα social media και τα κινητά τους τηλέφωνα.

O εκφοβισμός στα social media είναι ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στην χώρα μας. Δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram προσφέρονται άθελα τους για εκφοβισμό και παρενόχληση μεταξύ των χρηστών τους που διατηρούν προσωπικό λογαριασμό.

Μορφές διαδικτυακής παρενόχλησης:

 • Επαναλαμβανόμενη αποστολή μηνυμάτων είτε ηλεκτρονικών είτε στο κινητό τηλέφωνο
 • Παρέμβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας του ατόμου
 • Δημιουργία ψεύτικων προφίλ στα social media
 • Είσοδος σε προσωπικούς λογαριασμούς social media του ατόμου
 • Αποστολή φωτογραφιών ή και αλλού είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού του ατόμου σε τρίτους
 • Αποστολή προσωπικών πληροφοριών του ατόμου σε τρίτους
 • Αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε αλλά άτομα υποκρινόμενοι το άτομο που εκφοβίζεται
 • Υποκίνηση τρίτων για διαδικτυακή παρακολούθηση και παρενόχληση του ατόμου

Λόγοι άσκησης διαδικτυακής παρενόχλησης:

 • Νιώθει ανίσχυρος
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Επιδίωξη της προσοχής και του θαυμασμού από φίλους
 • Φοβάται το αίσθημα του να μην ανήκει πουθενά, σε καμία κοινωνική ομάδα
 • Παρορμητικότητα και αδυναμία ελέγχου του θυμού
 • Ανεπτυγμένο το στοιχείο της επιθετικότητας και του εκφοβισμού
 • Μίμηση
 • Έλλειψη επίγνωσης και συνείδησης των συγκεκριμένων πράξεων
 • Υπήρξε το ίδιο το άτομο θύμα εκφοβισμού κατά το παρελθόν

Το διαδίκτυο κρύβει πολλούς κινδύνους, ειδικά για τα ανήλικα παιδιά και τους εφήβους και από την πλευρά τους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποδειχθεί αδύναμα να προστατεύσουν τους ανήλικους από κρούσματα παρενόχλησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του παιδιού τους.

Η έγκαιρη και ουσιαστική βοήθεια για το παιδί ή τον έφηβο μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς πάρουν βοήθεια τα θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να προλάβουμε άσχημες καταστάσεις.

3. Σεξουαλική Παρενόχληση στο διαδίκτυο

Δυστυχώς, η σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο, το οποίο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Πλέον, δεν πρόκειται για έναν αριθμό μεμονωμένων περιστατικών, αλλά για μία τραγική πραγματικότητα που βιώνουν άνδρες και γυναίκες και ειδικά παιδιά και έφηβοι. Ένα στατιστικό στοιχείο που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης είναι το γεγονός πως ένας στους πέντε ανηλίκους έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο.

Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, άτομα με ψεύτικη ταυτότητα και προφίλ προσεγγίζουν και παρασύρουν παιδιά και έφηβους λέγοντας τους ότι έχουν την ίδια ηλικία και ότι τους ενώνουν κοινά χόμπι και ασχολίες. Επιπλέον, η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση πολλές φορές οδηγεί και σε πρακτική σεξουαλική παρενόχληση του θύματος.

Είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να αναλάβουν δράσεις και να συμβουλευθούν κάποιον ειδικό σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Με βάση όλα τα παραπάνω και τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο, το τελικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει κανείς είναι ότι η ασφάλεια στο διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, διότι στην σημερινή εποχή τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρακάτω θα παρουσιάσουμε κάποιους τρόπους με τους οποίους η πλοήγηση στο διαδίκτυο γίνεται ασφαλέστερη:

1. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής στο σπίτι

Τοποθετώντας τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού και θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με τη χρήση του, βοηθάτε τα παιδιά σας να παραμείνουν ασφαλή. Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και αλλού, όπως σπίτια φίλων, σε Ίντερνετ καφέ κλπ. Για αυτό, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μαζί έναν κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς που να μπορούν να τον εφαρμόζουν ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

2. Θωράκιση του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Η γνώση των πιθανών κινδύνων και των μέσων αποφυγής τους αποτελεί βασικό στοιχείο ασφάλειας. Tα μέσα αυτά περιλαμβάνουν χρήσιμα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και την κοινή λογική. Όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και η κοινή λογική αναπτύσσεται με την ηλικία και την εμπειρία. Καθημερινές ενέργειες, όπως η χρήση συσκευών αποθήκευσης USB, το άνοιγμα συνημμένων αρχείων και το κατέβασμα προγραμμάτων από το διαδίκτυο, μπορεί να εμπεριέχουν κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν κυρίως τη διάδοση προγραμμάτων κακόβουλου λογισμικού, φτιαγμένων με στόχο να βλάψουν τον υπολογιστή σας ή να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα.

3. Καταπολέμηση ανεπιθύμητων μηνυμάτων

Το 80% των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ανεπιθύμητα, spam, που μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τα παιδιά σας. Η αλόγιστη χρήση και δημοσίευση της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης στο διαδίκτυο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ειδικά λογισμικά που μπορούν να συλλέξουν αυτόματα διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το διαδίκτυο για τη μαζική αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Πηγή: ereunitis.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *