Ένα σημαντικό κενό ασφαλείας με τη δημοφιλή υπηρεσίας email της Google, εξαναγκάζει τους χρήστες να εγγραφούν σε ένα χαρακτηριστικό με σημαντικές επιπτώσεις ως προς την ιδιωτιοτικότητα. Όπως αναφέρει το BleepingComputer, το Gmail ειδοποιεί τους χρήστες να ενεργοποιήσουν το Enhanced Safe Browsing στο Android και στο iOS.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που έκανε το ντεμπούτο του το 2017 και σκοπός είναι να εμποδίσει τους χρήστες από την επίσκεψη σε ένα phising site ή με malware. Το πρόβλημα ωστόσο έχει διττή διάσταση. Αρχικά, τα notifications συνεχίζουν να έρχονται ακόμη και αν ο χρήστης επιλέξει το Όχι. Και δεύτερον υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για να το αποφύγεις.

Αν και φαίνεται ότι το Enhanced Safe Browsing προσφέρει ασφάλεια και όντως το κάνει, υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, καθώς τόσο ο Chrome όπως και το Gmail θα μοιραστούν τα URLs που έχεις επισκεφθεί με την Google για να διαπιστώσουν αν είναι επιβλαβή, κάτι που θα συνδέσει τη δραστηριότητά σου στο internet με τον συγκεκριμένο λογαριασμό, εξηγεί το BleepingComputer.

Αυτό ακριβώς παραδέχεται και η Google σε blog post του 2020 όπου επισημαίνει ότι αν ανιχνεύσει κάποια απειλή το Safe Browsing, αυτό θα εκκινήσει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σκοπό του. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, το Safe browsing θα κάνει ανώνυμα τα εν λόγω δεδομένα για να μην συνδέονται πλέον με τον Google λογαριασμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως η Google θα έπρεπε να αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα URLs που επισκέπτεσαι θα μοιραστούν με την εταιρεία.

Πηγή: forbes.com

Tags:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *