Το διαδικτυακό παιχνίδι είναι απίστευτα δημοφιλές στους νέους – οι κονσόλες παιχνιδιών, μαζί με πλατφόρμες για πολλούς παίκτες  αποτελούν βασικό στοιχείο στη ζωή πολλών παιδιών για ψυχαγωγία, αλληλεπίδραση και συνεργασία με παίκτες σε όλο τον κόσμο.

Τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν πολλές θετικές εμπειρίες για τους νέους, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να νιώσουν ενθουσιασμό και αίσθηση επίτευξης, να είναι δημιουργικοί και να εκφραστούν ελεύθερα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένους από τους πιθανούς κινδύνους.

Ηλικιακός οδηγός

Παρόλο που οι ίδιες οι κονσόλες παιχνιδιών δεν έχουν οριοθετημένο ηλικιακό εύρος, είναι συνετό να ελέγξετε για να δείτε αν ένα παιχνίδι είναι κατάλληλο για τα παιδιά σας. Οδηγούς για καταλληλότητα παιχνιδιών μπορείτε να δείτε στο Better Internet for Kids,  στο commonsense media και στο esafety commissioner.

Τα παιχνίδια και οι σχετικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους παίκτες για την επικοινωνία, την κοινοποίηση περιεχομένου ή τη συμμετοχή σε μια κοινότητα θα έχουν προτεινόμενες ηλικιακές ομάδες.

Τι να προσέξετε

 • Ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να γνωρίζετε στις πιο πρόσφατες κονσόλες παιχνιδιών είναι ότι είναι πάντα συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.
 • Ο κόσμος των παιχνιδιών επεκτείνεται πέρα από τις οθόνες, με τα όρια μεταξύ ψηφιακών και φυσικών παιχνιδιών να είναι όλο και πιο δυσδιάκριτα.
 • To livestreaming  έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μεταξύ των νέων παικτών. Οι εταιρείες παιχνιδιών πωλούν «streaming kits», τα οποία περιλαμβάνουν μικρόφωνο, κάμερα web, φως LED και κάρτα λήψης. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι ότι πλατφόρμες όπως το YouTube είναι δημόσιες, επομένως ενθαρρύνετε τη χρήση η οποία είναι κατάλληλη για την ηλικία των παιδιών, η οποία περιλαμβάνει κατάλληλες ρυθμίσεις ιδιωτικότητας όπως επιλογή «μόνο για φίλους».
 • Τα διαδικτυακά παιχνίδια για πολλούς παίκτες, συνδέουν παίκτες όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο. Οι ενήλικες παίζουν διάφορα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών παιχνιδιών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συνομιλήσει με τα παιδιά σας ενώ παίζει αυτά τα παιχνίδια.
 • Τα περισσότερα παιχνίδια φέρουν μια αξιολόγηση και κάθε παιχνίδι έχει προειδοποιήσεις για θέματα, βίας ή/και ακατάλληλης γλώσσας στην οποία μπορεί να εκτεθούν τα παιδιά σας. Όταν παίζουν παιχνίδια στο διαδίκτυο, υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα παιδιά να συναντήσουν ανάρμοστη συμπεριφορά από άλλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει κριτικές και έχετε παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι πριν αποφασίσετε ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα (ή όχι) για τα παιδιά σας.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς

 • Πολλές κονσόλες παιχνιδιών διαθέτουν ενσωματωμένους γονικούς ελέγχους που επιτρέπουν στους γονείς να αποφασίζουν σε ποιο περιεχόμενο μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους και ποιες λειτουργίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Οι γονικοί έλεγχοι θα πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά.
 • Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι σημαντικό να τους διδάξουμε πως να αξιοποιούν στο έπακρο τα εργαλεία αναφοράς και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες για να διαχειρίζονται κινδύνους ή δύσκολες καταστάσεις στο διαδίκτυο.
 • Τα περισσότερα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα για αγορά και/ή λήψη έχουν χαρακτηρισμό αξιολόγησης  που παρέχει και ένα συνιστώμενο όριο ηλικίας για τους παίκτες.
 • Θέστε κανόνες με τα παιδιά σας σχετικά με τις συνήθειες παιχνιδιού τους, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών ορίων και της κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών.
 • Πάρτε μέρος – παίξτε το παιχνίδι μόνοι σας!
 • Παραμείνετε αφοσιωμένοι στη διαδικτυακή ζωή του παιδιού σας και ενημερώστε το ότι θα είστε εκεί για να το υποστηρίξετε αν κάτι πάει στραβά.
 • Εάν το παιδί σας θέλει να κάνει streaming, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εμπλακείτε ενεργά και να το βοηθήσετε να το κάνει με ασφάλεια. Αν το παιδί σας θέλει να παρακολουθήσει streaming, μπορείτε να δείτε ποιους ακολουθεί και να παρακολουθήσετε πώς αλληλεπιδρά η κοινότητα για να δείτε αν υπάρχει μη ασφαλής συμπεριφορά.

Πηγή: e-safety commissioner

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Το WhatsApp σας επιτρέπει πλέον να επεξεργάζεστε μηνύματα με χρονικό όριο 15 λεπτών

Σήμερα, το WhatsApp ανακοίνωσε επιτέλους ένα από τα πιο αναμενόμενα χαρακτηριστικά: την επεξεργασία μηνυμάτων. Ο Mark Zuckerberg σημείωσε σε ανάρτηση στο Facebook ότι οι χρήστες μπορούν πλέον να τροποποιούν ένα μήνυμα εντός 15 λεπτών από την αποστολή του. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να πατήσετε παρατεταμένα το μήνυμα και να πατήσετε στην επιλογή “επεξεργασία” για να […]

iCloud Passwords για Windows: Υποστηρίζει τη δημιουργία κωδικών 2FA

Η Apple πέρυσι ενημέρωσε το iCloud Utility της για Windows με διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για πρώτη φορά, έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση και να διαχειρίζονται τα passwords που είναι αποθηκευμένοι στο iCloud Keychain από Windows PC.

Συμβουλές για προστασία από διαδικτυακές απάτες

Σε έξαρση βρίσκονται οι απάτες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες μάλιστα μεταλλάσσονται διαρκώς, με συνέπεια καθημερινά πολίτες να χάνουν χρήματα.