διαίτερη προσοχή απαιτείται από τους γονείς προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν συμμετοχή ανήλικων σε πλατφόρμες «τυφλών ραντεβού» στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες απευθύνονται μόνο σε ενήλικες όμως αυτό δε διασφαλίζεται με κανένα τρόπο. Η ανωνυμία μάλιστα που προσφέρει το online dating ενθαρρύνει την παραπλάνηση και την εξαπάτηση των χρηστών, ιδίως των ανηλίκων. Οι παιδόφιλοι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα που να τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους χρήστες.

Η απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού καθώς και  τυχόν προσπάθεια να «προστατέψει» τη συσκευή του από τα μάτια των γονιών θα πρέπει να μας υποψιάσει.

Τι είναι το blindchat

Πρόκειται για μια online πλατφόρμα για ανώνυμο chat με άντρες και γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Η εν λόγω εφαρμογή διασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών, παρέχοντας παράλληλα την ελευθερία σε αυτούς που συνομιλούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες χωρίς να γνωρίζουν ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Είναι το μοναδικό dating app που δεν χρειάζεται εγγραφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσεις το φύλο σου και τις προτιμήσεις σου και ξεκινάς το chat αμέσως.To Blindchat δίνει επίσης και τη δυνατότητα της video κλήσης.

Η εγγραφή και η δημιουργία λογαριασμού είναι προαιρετική. Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν αν επιθυμούν να μιλήσουν με άντρες ή γυναίκες, ενώ στη συνέχεια δηλώνουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με την τοποθεσία και την ηλικία των συνομιλητών τους.

Παρά το γεγονός πως η εφαρμογή δεν απαιτεί εγγραφή, ο λογαριασμός στο Blindchat προσφέρει δυνατότητες στους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να προσθέσουν τους συνομιλητές τους στη λίστα των φίλων τους και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που τους επιτρέπουν βρουν άτομα από πρόσφατες συνομιλίες.

 Ακόμα περισσότερες επιλογές προσφέρει και ο Premium, δηλαδή ο επί πληρωμή λογαριασμός. Η συνδρομή, που μπορεί να πληρωθεί με διάφορους τρόπους, κοστίζει 19 ευρώ για έναν μήνα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο την αναζήτησή βρίσκοντας άτομα με τα οποία ταιριάζει ακόμα και στις λεπτομέρειες. Επίσης μέσω του Premium λογαριασμού ο χρήστης αποκτά προτεραιότητα, και βρίσκει συνομιλητή ακόμα πιο γρήγορα.

Σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας και την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών, υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς του συνομιλητή, αν ο τελευταίος θεωρείται ότι υπήρξε προσβλητικός ή είπε ψέματα σχετικά με το φύλο και είχε σκοπό εξαπάτησης. Η εφαρμογή εξετάζει τη συμπεριφορά του χρήστη και αν το κρίνει αναγκαίο, τον αποκλείει από το Blindchat.

Το ίδιο το Blindchat.gr στην ιστοσελίδα του δίνει συμβουλές ασφαλείας προς τους χρήστες:

Μη στέλνετε φωτογραφίες που δε θα θέλατε να δείτε δημόσια στο internet.

Στο Blindchat διαγράφονται φωτογραφίες και συνομιλίες μετά από λίγες μέρες για λόγους ασφαλείας αλλά είναι εύκολο για κάποιον που θέλει να τις “φωτογραφίσει” ή να τις κατεβάσει στον υπολογιστή του πριν αυτές εξαφανιστούν. Γι’ αυτό φροντίστε όταν στέλνετε φωτογραφίες σε κάποιον άγνωστο αυτές ναι μεν να είναι αληθινές αλλά να είναι τέτοιες που δε θα είχατε πρόβλημα να τις έχετε και σε ένα public profile.

Μη στέλνετε λεφτά σε αγνώστους

Παλιά ήταν το email, μετά το MSN, σήμερα τα dating site γίνονται θύματα απατεώνων που ζητάνε λεφτά από ανυποψίαστους χρήστες. Σε περίπτωση αν κάποιος σας ζητήσει, την ώρα που κάνετε chat, λεφτά (συνήθως με paysafe ή με κατάθεση σε λογαριασμό) να ξέρετε ότι είναι απάτη. Κλείστε τη συνομιλία σας, αναφέρετε το συμβάν στον Διαχειριστή του Blindchat ή στο support. 

Μη βάζετε τα προσωπικά σας στοιχεία στο username ή την περιγραφή σας.

Η ανωνυμία είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του Blindchat που όπως δηλώνει η ίδια η πλατφόρμα “βοηθάει να είστε ασφαλείς όσο μιλάτε με αγνώστους στο chat”. Γι’ αυτό μην βάζετε στοιχεία όπως το επίθετο ή ημερομηνία γέννησης στο username σας ή την περιγραφή του προφίλ σας.

Ελέγχετε την αξιοπιστία των συνομιλητών σας

Πολλές φορές όταν συνομιλείτε με κάποιον μπορεί να σας πει ψέματα για τους δικούς του ο καθένας λόγους. Μπορείτε χρησιμοποιώντας δύο απλά “κόλπα” να ελέγξετε την αξιοπιστία του συνομιλητή σας είτε από τις φωτογραφίες που σας στέλνει ή από τις ερωτήσεις που θα του κάνετε. Πχ, αν λάβετε μία φωτογραφία που υποψιάζεστε ότι δεν ανήκει στον αποστολέα μπορείτε να την αναζητήσετε στη Google ελέγχοντας αν υπάρχει κάπου online και σε ποιον ανήκει. Επίσης μπορείτε μέσα σε μία συζήτηση να επαναλάβετε επίτηδες μία ερώτηση για να δείτε αν η δεύτερη απάντηση που θα πάρετε θα είναι η ίδια με την πρώτη. Οι ψεύτες συνήθως ξεχνάνε τα ψέματα που λένε. Αν καταλάβετε ότι κάποιος λέει ψέματα για την ταυτότητά του και θέλει να σας κοροϊδέψει αναφέρετέ το στους διαχειριστές.

Προετοιμαστείτε για το offline ραντεβού σας

Το online dating υπάρχει για να φτάσει τελικά στο offline. Γι’ αυτό όταν κανονίσετε το ραντεβού σας με κάποιον που γνωρίσατε στο Blindchat φροντίστε τις παρακάτω προϋποθέσεις. 

  • Το ραντεβού να είναι σε δημόσιο χώρο (κατά προτίμηση να το ξέρετε κιόλας), 
  • Κάποιος φίλος σας να γνωρίζει ότι θα βγείτε εκείνο το βράδυ, 
  • Να υπάρχει κάποιος διαθέσιμος να σας πάρει από το σημείο του ραντεβού ή έστω να έχετε εγκαταστήσει μια εφαρμογή taxi στο κινητό σας για να καλέστε taxi ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: saferinternet4kids.gr

Tags:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι του καλοκαιριού

Οι δραστηριότητες, οι υποχρεώσεις και τα σχολεία έχουν σταματήσει και τα παιδιά συνήθως δαπανούν πολλές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι λογαριασμοί νεαρών χρηστών γίνονται ιδιωτικοί by default στο TikTok

Λογαριασμοί στο TikTok από εγγεγραμμένους χρήστες με ηλικία 13-15 ετών μετατρέπονται σε ιδιωτικοί by default, ενώ προστίθενται και επιπλέον επιλογές ελέγχου απορρήτου.

Γιατί οι χάκερ στρέφονται στις υπηρεσίες αποθήκευσης cloud;

Οι ερευνητές της κυβερνοασφάλειας περιγράφουν λεπτομερώς τις επιθέσεις που εκμεταλλεύονται νόμιμες υπηρεσίες cloud σε προσπάθειες πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα.