Το Tech Crunch δημοσίευσε τον απολογισμό του περασμένου έτους στον τομέα του κυβερνοεγκλήματος, ο οποίος αποκαλύπτει μια σειρά από αξιοσημείωτες συλλήψεις και νομικές ενέργειες εναντίον ορισμένων από τους πιο παραγωγικούς εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Το 2023, εμφανίστηκαν γνωστά μοτίβα, με συλλήψεις υψηλού προφίλ, κυρώσεις και φυλάκιση ατόμων που ευθύνονται για σημαντικές απειλές στον κυβερνοχώρο.

Ο Τζόζεφ Τζέιμς Ο’Κόνορ, βασικός συντελεστής της παραβίασης του Twitter το 2020, αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την πειρατεία λογαριασμών υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων της Apple, του Τζο Μπάιντεν και του Ίλον Μασκ, για την εκτέλεση μιας απάτης κρυπτονομισμάτων. Μια άλλη υπόθεση αφορούσε τον Shakeeb Ahmed, έναν πρώην μηχανικό της Amazon, ο οποίος δήλωσε ένοχος για την παραβίαση ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, την κλοπή εκατομμυρίων σε κρυπτονομίσματα και αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Ο Ρώσος χάκερ Mikhail Matveev, κατηγορούμενος για επιθέσεις ransomware, έκαψε το διαβατήριό του, αναμένοντας κινδύνους έκδοσης. Βορειοκορεάτες χάκερ ενέτειναν τις προσπάθειες για τη χρηματοδότηση πυρηνικών όπλων μέσω κλοπών κρυπτονομισμάτων, στοχεύοντας πορτοφόλια και project. Ταυτοποιήθηκε ο Denis Gennadievich Kulkov, ο εγκέφαλος πίσω από την Try2Check, μια επιχείρηση ελέγχου πιστωτικών καρτών, ο οποίος κέρδισε πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια μέσω παράνομων δραστηριοτήτων.

Το FBI διέλυσε το φόρουμ ηλεκτρονικού εγκλήματος BreachForums, οδηγώντας στη σύλληψη του διαχειριστή Conor Brian Fitzpatrick, ο οποίος κατηγορείται για χάκινγκ, ηλεκντρονική απάτη και κατοχή εικόνων κακοποίησης παιδιών. Η επιχείρηση Duck Hunt είχε ως στόχο την εξάρθρωση της συμμορίας κακόβουλου λογισμικού Qakbot, ενώ ένας έφηβος χάκερ που συνδέεται με την ομάδα Lapsus$ τέθηκε υπό κράτηση σε νοσοκομείο επ’ αόριστον λόγω των συνεχιζόμενων απειλών προς το κοινό.

Το τοπίο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο το 2023 ανέδειξε τις συνεχείς προσπάθειες των αρχών επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο, με αξιοσημείωτες επιτυχίες και συνεχιζόμενες προκλήσεις στην καταδίωξη και σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: TechCrunch.com

Tags:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Τα press groups Blick και Tamedia έχουν πληγεί από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στην Ελβετία

Τα press groups Blick και Tamedia έχουν πληγεί από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στην Ελβετία.

Google: To 10% της κίνησης στο web γίνεται με HTTP, αντί για το ασφαλές HTTPS

Η Google είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής του HTTPS και ανακοίνωσε ότι ο Chrome θα το χρησιμοποιεί από προεπιλογή.

Τα έσοδα του Darknet μειώθηκαν μετά το κλείσιμο της Hydra

Το 2022, η darknet αγορά Hydra έκλεισε, οδηγώντας σε μια μαζική αλλαγή στον κόσμο των drugs και άλλων παράνομων αγαθών. Η εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis ανέφερε ότι με βάση τα δεδομένα blockchain, πολλοί darknet vendors που χρησιμοποιούσαν την Hydra μεταπήδησαν στην OMG!OMG!, μια εναλλακτική αγορά.