Οι φορετές συσκευές ή η φορητή τεχνολογία, όπως έξυπνα ρολόγια (smart watches), ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης (fitness trackers) , εντοπιστές GPS (GPS locators) και κάμερες δράσης τοποθετημένες στο σώμα (body-mounted action cameras), έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται και να παρακολουθούν προσωπικά δεδομένα. Υπάρχουν πολλά wearables διαθέσιμα για παιδιά και ακόμη και κατοικίδια ζώα – μερικά μόνο για διασκέδαση και μερικά που σας επιτρέπουν να τα εντοπίζετε.

Τα wearables συχνά συνδέονται με εφαρμογές που συλλέγουν πληροφορίες. Τα περισσότερα διαθέτουν αισθητήρες για τη συλλογή φυσικών και βιολογικών πληροφοριών, καθώς και την παρακολούθηση τοποθεσίας. Οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης ή τα «έξυπνα περιλαίμια» για κατοικίδια ζώα είναι παραδείγματα όπου χρησιμοποιείται ένας ιχνηλάτης τοποθεσίας για να χαρτογραφήσει πού πηγαίνετε εσείς ή τα κατοικίδια ζώα σας.

Έξυπνα ρολόγια | Smart watches

Τα έξυπνα ρολόγια έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται γύρω από τον καρπό και μπορούν να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν παρακολούθηση τοποθεσίας.

Ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης | Fitness trackers

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ιχνηλάτες γυμναστικής για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν δραστήριοι. Οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων άσκησης και ύπνου. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν παρακολούθηση τοποθεσίας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χαρτογράφηση των τόπων που έχετε επισκεφτεί ενώ κάνετε την άσκησής σας.

Ιχνηλάτες GPS | GPS locators

Οι ιχνηλάτες GPS έρχονται με πολλές φορητές συσκευές και μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε ιχνηλάτες GPS για κατοικίδια ζώα και αποσκευές.

Κάμερα δράσης τοποθετημένη στο σώμα | Body-mounted action cameras

Αυτά έχουν σχεδιαστεί για τον χρήστη να καταγράφει βίντεο και μπορεί επίσης να συλλέγει προσωπικά δεδομένα.

Ηλικιακός οδηγός

Τα wearables παραδοσιακά διατίθενται στην αγορά σε ενήλικες, ωστόσο υπάρχει πλέον μια σειρά προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Τι να προσέξετε

  • Τα περισσότερα wearables συνδέονται με εφαρμογές ή προγράμματα λογισμικού που συλλέγουν δεδομένα παρακολούθησης. Αυτά μπορεί να είναι προσωπικές πληροφορίες , όπως βήματα που έχουν ληφθεί ή δεδομένα GPS που εντοπίζουν την τοποθεσία σας.
  • Ορισμένες εφαρμογές συλλέγουν πληροφορίες για σκοπούς μάρκετινγκ και μπορείτε να συμφωνήσετε με αυτό όταν συμφωνήσετε με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εφαρμογής.
  • Τυχόν δεδομένα που συλλέγονται και αποθηκεύονται στο Cloud ενδέχεται να μην αποθηκεύονται με ασφάλεια.
  • Εάν η αποθήκευση πληροφοριών δεν είναι επαρκώς ασφαλής, τα δεδομένα ενδέχεται να παραβιαστούν από άλλα άτομα και να κοινοποιηθούν χωρίς συγκατάθεση.

>Πώς να παραμείνετε ασφαλείς

  • Παρακολούθηση των συσκευών σας και των συσχετισμένων λογαριασμών. Η απώλεια μιας συσκευής μπορεί να επιτρέψει την πρόσβαση τρίτων σε οποιεσδήποτε πληροφορίες είναι αποθηκευμένες σε αυτήν.
  • Ασφαλίστε τη συσκευή, τους λογαριασμούς και τις εφαρμογές σας με ισχυρά συνθηματικά και κωδικούς πρόσβασης.
  • Πραγματοποιήστε σύνδεση μέσω Bluetooth μόνο με άλλες συσκευές που γνωρίζετε και μπορείτε να ελέγξετε.
  • Διαχειριστείτε τη συσκευή σας ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται – αποθηκεύστε την σε ασφαλές μέρος, όπου κάποιος άλλος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν.
  • Περιορίστε την ποσότητα των πληροφοριών που κοινοποιούνται σε τρίτους.
  • Προσέξτε τον υπερβολικό διαμοιρασμό δεδομένων. Οι περισσότεροι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης και έξυπνα ρολόγια επιτρέπουν στους χρήστες να συνδέονται με φίλους, δίνοντάς τους πρόσβαση σε μοτίβα ύπνου, ώρες άσκησης και τοποθεσίες και άλλες πληροφορίες για την υγεία.

Πηγή: e-safety commissioner

Αφήστε ένα Σχόλιο

Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης

Προβληματικός σύνδεσμος κρασάρει το WhatsApp, αυτή είναι η λύση

Ο σύνδεσμος αυτός, συνήθως, ανακατευθύνει τον χρήστη στις ρυθμίσεις του WhatsApp, αλλά πλέον κρασάρει την έκδοση της εφαρμογής για συσκευές Android.

Πώς θα μπλοκάρετε έναν λογαριαμό στο Twitter

Χρησιμοποιώντας αυτή τη λειτουργία, οι χρήστες μπορούν να προστατεύονται από τη λήψη ανεπιθύμητων επαφών και περιεχομένου, περιορίζοντας την πρόσβαση στα Tweets τους, εμποδίζοντας καθορισμένους λογαριασμούς να τους ακολουθούν ή να τους στέλνουν μηνύματα.

Eνεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις Άγνωστου tracker σε Android smartphone και tablet

Η λειτουργία είναι πλέον διαθέσιμη και αν επιθυμείτε να την ενεργοποιήσετε, μπορείτε να αναγνωρίζετε άγνωστους ιχνηλάτες και να διατηρείτε την ασφάλειά σας.